Morgenlicht

A3
Woorden van Liefde en Hoop in Kommervolle Tijden…

 

Morgenlicht bevat een aantal lange en korte verhalen, gedichten, bewerkte krantenberichten, aforismen, oneliners en quotes van Abraham Lüttgers hand, maar bovendien bijdragen van beroemdheden als Vincent van Gogh, Boeddha, Einstein, Goethe, Nostradamus, Nietzsche, Osho, Hesse, Dalai Lama, Dostojewski, Carl Gustav Jung, Krishnamurti, Shakespeare, Gerard Reve, Tagore, Rumi en vele anderen.

Abraham Lüttger is een filosofisch ingestelde kunstenaar die zich de laatste jaren niet alleen met schilderen heeft beziggehouden, maar vooral met schrijven. Twee Veren (2010) was zijn laatste boekje met Zeven Vogelverhalen en een Sprookje. Hij heeft zich een leven lang verdiept in de grote thema’s van het leven zoals Liefde, Macht, Seksualiteit en Spiritualiteit. In Morgenlicht komen al deze thema’s aan de orde en bovendien Kunst, Geluk, Wijsheid, Rijkdom, Succes, Vriendschap en vele andere belangrijke zaken.

 

Abraham Lüttger
Morgenlicht Woorden van Liefde & Hoop in Kommervolle Tijden…
Uitgave in eigen beheer 2013. Paperback, 237 p.
Bijz.: nieuw boek. Zakformaat 10 x 15 cm.

De titel Morgenlicht zegt precies wat deze bonte verzameling aforismen, gedachten, bewerkte krantenberichten, flarden van gesprekjes en korte verhaaltjes wil zijn: een glimp van licht en hoop in kommervolle tijden, een uitkijkje bieden op een nieuwe dag, waar het licht weer een beetje gaat schijnen. Abraham Lüttger (1944) is een filosofisch ingestelde amsterdamse kunstenaar die niet alleen schildert maar ook graag schrijft, en dat merk je in deze bundel overal. De ruim 460 citaten, spreuken en verhaaltjes zijn losjes gerangschikt rond de thema’s liefde, macht, sexualiteit, geluk, wijsheid, spiritualiteit, kunst, vriendschap, rijkdom en succes. En krijg je via het ene citaat een daverende levenswijsheid mee, dan volgt in een volgend citaat niet zelden een liefdevolle oorwassing voor het geval je de woorden al te ernstig zou opvatten. Lüttger hanteert hierbij graag de humor om een gepaste nuancering en relativering aan te brengen. Het bijzondere effect hiervan is, dat de diepzinnigheid juist beter blijft hangen. Veel stukjes zijn van de hand van Abraham Lüttger zelf, maar heel veel ook niet: Lüttger kiest het gezelschap van o.a. Woody Allen, Aristoteles, Boeddha, Albert Einstein, Confucius, Tineke Croese, Goethe, Vincent van Gogh, Gandhi, Osho, Alexander Lowen, Friedrich Nietzsche, Pablo Picasso, William Shakespeare, Gerard Reve, en vele, vele anderen. Via een slim register kunt u elk citaat van uw favoriet opzoeken. Het los citeren doet afbreuk aan de kwaliteit – Lüttgers rangschikking en zijn vaak grappige en onnavolgbare commentaren en verbindingsteksten voegen veel toe – maar enkele citaten wil ik u toch niet onthouden.

We hoeven in de liefde
alleen maar dit te beoefenen: elkaar loslaten
Want vasthouden gaat ons gemakkelijk af,
we hoeven het niet te leren
(Rainer Maria Rilke)

Behandel elk mens
die je in je leven ontmoet
alsof hij een groot geheim
voor je heeft.
(Drukpa Rinpoche)

Het is beter om in een onbewoonbaar
verklaarde woning te leven
met een liefdevol hart,
dan in een prachtige villa
met een hart dat lijdt aan leegstand.
(Abraham Lüttger)

Een bundel om in de wachtkamer van je dokter of tijdens een lange vliegreis te lezen, en daarna niet in de kast te zetten, maar aan een goede vriend of vriendin door te geven, zoals de schrijver zonder enige verplichting aanbeveelt.

Nard Besseling, UTZ Antiquariaat